În contextul împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Nord Atlantic, la Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia, s-au derulat în săptămâna 1-7 aprilie o serie de activități dedicate acestor evenimente.

Astfel, joi, 4 aprilie, în aula Școlii de Aplicație a avut loc un simpozion dedicat Organizației Nord-Atlantice și principalelor misiuni desfășurate de statele membre în cei 70 de ani de la înființarea acesteia. Ofițerii aflați la cursul de stat major au prezentat colegilor lor, soldaților profesioniști aflați în centrul de instrucție, dar și personalului instituției, aspecte din evoluția, rolul și misiunile acestei organizații de securitate. Nu au fost uitați nici pașii făcuți de România pentru aderarea la NATO în anul 2004. De asemenea, au fost evidențiate misiunile executate de Forțele Navale Române în cei 15 ani de la aderarea la NATO.

Emoție- a fost cuvântul de ordine al zilei de vineri, 5 aprilie, atunci când cei șapte ofițeri și patru subofițeri, încadrați pe funcții în Forțele Navale Române la finalul anului 2018 în condițiile aplicării Ordinului ministrului apărării naționale nr. M-124 din 2017, au depus jurământul militar. La festivitate au participat: contraamiralul de flotilă Daniel Căpățînă, comandantul Flotei, comandanți de unități din Forțele Navale, părinți, rude și prieteni ai celor 11 ofițeri și subofițeri, dar și soldații profesioniști aflați în perioada modulului pregătirii de specialitate. A fost un moment emoționant în care cei 11 militari și-au asumat o misiune dificilă, dar onorantă, cea de a sluji drapelul tricolor, de a pune mai presus decât viaţa, împlinirea datoriei faţă de Patrie.

Activitățile dedicate împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice s-au încheiat duminică, 7 aprilie, când sărbătorim Ziua NATO în România. Cu acest prilej a avut loc o ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO, la Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO. În baza Legii nr.390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.

Foto: Ionuț Felea, Antonia Suiugan

#WeAreNATO #România #ArmataRomâniei #ForţeleNavaleRomâne#ȘcoaladeAplicațieaForțelorNavale

Lasă un răspuns