Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia a fost gazda elevilor din clasele primare de la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlați, județul Prahova, joi, 18 aprilie, în cadrul programului „Armata- O Școală Altfel”. Elevii au intrat repede în rolul de „marinari” și au ascultat cu atenție explicațiile instructorilor de la cabinetele de „arme sub apă” și „armament” din cadrul școlii; armamentul individual de infanterie, masca contra gazelor sau vesta antiglonț au fost doar câteva dintre atracțiile copiilor. Şi pentru că spiritul marinăresc şi respectul pentru tradiţii sunt elemente fundamentale în Forţele Navale, activitatea a avut şi o parte practică care a constat în prezentarea tradiţiilor navale, a nodurilor marinăreşti şi a lucrărilor de matelotaj.

Universul copilăriei s-a mutat apoi la divizioanele de nave din Mangalia, unde copiii au vizitat corveta „Contraamiral Horia Macellariu” și nava purtătoare de rachete „Zborul”. La bordul navelor, elevii au navigat imaginar prin universul marinei, primind informații despre misiunile pe care le pot executa, despre viața la bordul acestora, dar și despre pașii pe care trebuie să-i facă pentru a deveni marinari militari. Și chiar dacă elevii sunt încă departe de momentul în care vor alegere cariera viitoare, deopotrivă, profesorii și elevii prezenți au fost curioși să afle modalitatea de admitere la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, pentru că marina este o categorie de forţe unde se pot forma ca oameni şi ca militari.

Escala elevilor Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” a cuprins și o vizită pe străzile vechiului Callatis, elevii admirând deopotrivă vestigiile vechii cetăți, dar și marea. După ziua petrecută în Mangalia, copiii vor vizita vineri, 19 aprilie, nave și unități ale Forțelor Navale din garnizoana Constanța.

Pentru o zi universul copilăriei s-a împletit cu cel al marinăriei la Mangalia, iar elevii, fascinați de ceea ce au văzut, au promis că vor reveni în marina militară. Cine știe dacă peste câțiva ani, atunci când elevii își vor alege liceul pe care îl vor urma, cariera în Forțele Navale Române va deveni opțiunea lor de viitor?

Foto: Centrul Media al Forțelor Navale

#România #ArmataRomâniei #ForţeleNavaleRomâne#ȘcoaladeAplicațieaForțelorNavale

Lasă un răspuns