Comandor Peter Arpad HALASZ

Comandorul Peter Arpad HALASZ s-a născut la data de 1 Octombrie 1977, în localitatea Constanța, judeţul Constanța.
A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, în anul 1996, iar în perioada 1996 – 2001 a urmat cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Şi-a început cariera militară îndeplinind diferite funcții la bordul navelor militare, printre care comandant navă la tancul maritim 532, comandant serviciu de luptă navigație la bordul corvetei 265 „Contraamiral Horia Macellariu”,  comandant serviciu de luptă artilerie și rachete la bordul corvetei 264 „Contraamiral Eustaţiu SEBASTIAN”.

Începând cu anul 2008, a activat în calitate ofițer de stat major și specialist navigație în cadrul statului major al Divizionului 50 Corvete, fiind împuternicit în anii 2009-2010 ca șef al operațiilor și instrucției în cadrul aceluiași divizion. De-a lungul carierei a participat la diferite exerciții multinaționale, cele mai importante fiind: BLACKSEAFOR, Dogu Akdeniz, Black Sea Partnership, culminând ca ofițer de stat major în cadrul staff-ului BLACKSEAFOR ambarcat la nava comandant a grupării.

În perioada 2012 – 2014 și-a desfășurat activitatea la Constanța, la Comandamentul Flotei, unde a îndeplinit atribuțiile funcţiei de ofiţer de stat major în biroul operații la N3 – operații, fiind apoi împuternicit pentru a asigura îndeplinirea atribuțiilor funcției de șef de birou operații.

În perioada 2014 – 2022 și-a desfășurat activitatea la Bucureşti, la Statul Major al Forţelor Navale, unde a îndeplinit atribuțiile funcțiilor de șef birou secretariat la echipa de comandă, șef birou subregistru NATO/UE, șef birou operații, șef birou dezvoltare capabilități tehnice, concepte și experimentare, respectiv la Universitatea Naționale de Apărare „Carol I” ca ofițer student, absolvind în anul 2018 cursul de masterat al Facultății de Comandă şi Stat Major, Conducere interarme – Forţe Navale.

De-a lungul carierei a urmat și absolvit numeroase cursuri, precum cel intensiv de învățare a limbii engleze, de radiocomunicații navale terminologie NATO, curs internațional de deminare. Totodată, a fost detașat și în comandamente internaționale, atât sub egida UE – comandamentul operațional întrunit pentru Operația antipiraterie ATALANTA, dar și în cadrul comandamentului maritim aliat NATO – Allied Maritime Command din Northwood, Marea Britanie.

Începând cu 01 Octombrie 2023 este împuternicit în funcția de locțiitor al comandantului Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Navale.

În semn de apreciere, pentru rezultatele deosebite, obţinute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele însemne şi medalii: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru XV și XX ani de activitate, precum și Emblema de merit „În Serviciul Armatei României”, clasa a III-a.

Este căsătorit cu Rocsana-Maria şi împreună au o fiică, Erika-Andreea.
Vorbeşte limba engleză.