Școala de Aplicație a Forțelor Navale Viceamiral „Constantin Bălescu” a organizat joi, 9 mai 2019, o ceremonie militară și religioasă la Complexul Monumental din Piața Republicii. La activităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, militari din unităţile din garnizoana Mangalia, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, membri ai asociaţiilor de marină, elevi de la instituţiile de învăţământ din municipiu, precum și cetățeni ai orașului.

De-a lungul istoriei, ziua de 9 mai a marcat de trei ori evoluția României. În anul 1877, în urmă cu 142 de ani, independența statului a fost câștigată pe câmpul de luptă, în contextul războiului ruso-turc, denumit și Războiul de Independență. Armata Română a triumfat în confruntările cu Armata Otomană, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Grivița, Smârdan și Vidin. În data de 9 mai 1877, la Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, ministrul de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, declara: „suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”.

Un moment important atât pentru România, cât și pentru întreaga comunitate europeană este data de 9 mai 1945, când a luat sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial, prin semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei, punând astfel capăt celei mai devastatoare conflagrații din istoria continentului european. În această zi, gândurile noastre se îndreaptă către toți eroii care și-au servit Patria cu prețul vieții pe câmpurile de luptă.

În egală măsură, ziua de 9 mai înseamnă Ziua Uniunii Europene, sărbătorită în fiecare an pentru a marca istorica declarație din anul 1950 a ministrului francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, prin care propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică pe continentul european, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui război între națiunile europene. Declarația Schuman a stat la baza amplului proces de construcție a unei Europe unite, fiind considerată piatra de temelie a Uniunii Europene, care astăzi cuprinde 28 de state membre.

Foto: Antonia Suiugan

#România #ArmataRomâniei #ForţeleNavaleRomâne #ȘcoaladeAplicațieaForțelorNavale