Militarii din Garnizoana Mangalia au participat marti, 22 decembrie 2020, la ceremonia militară în cadrul căreia s-au depus coroane și jerbe de flori la Monumentele comemorative închinate celor doi eroi martiri căzuți pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, căpitan-comandor (post-mortem) Șercăianu Ion și sublocotenent (post-mortem) Stan Dumitru.

***

Revoluția Română din Decembrie 1989 a pus Comandamentul Marinei Militare în situația de a acționa în condiții reale de luptă. Astfel, în data de 17 decembrie 1989, în toate unitățile și marile unități aflate în subordine, s-a primit ordinul de luptă ,,RADU CEL FRUMOS”, fapt ce i-a pus pe marinarii militari români în stare de război.
Armata Română a fost supusă unui război informațional, menit să-i submineze acțiunile, prin furnizarea de false informații. În ceea ce privește Comandamentul Marinei Militare, acesta a luat toate măsurile necesare, au fost alarmate navele de luptă, iar marinarii au asigurat paza celor mai importante obiective strategice din raza lor de competență militară. Conducerea Marinei Militare Române a dat ordin expres să nu fie folosită muniția de război, decât în cazuri de extremă necesitate.
În pofida tuturor acestor măsuri excepționale, s-au înregistrat trei morți și 16 răniți, militari din Forțele Navale Române care au plătit tributul de sânge pentru libertate și pentru instaurarea democrației în România. Căpitanul de rangul II (post-mortem) Ion Șercăianu, maiorul (post-mortem) Vasile Carp și sublocotenentul (post-mortem) Dumitru Stan sunt cei trei eroi ai Marinei Militare Române căzuți la datorie în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Ei au bătut la porțile istoriei și și-au ocupat locul cuvenit în galeria eroilor neamului românesc.